sobota, 7. november 2020

Šober/Monte Sciober Grande - 1845 m

Dneve, kot je bil današnji je potrebno izkoristiti za izlet v naravo, če pa poleg odkrijemo še kaj novega, pa še toliko bolje. Tokrat so naju noge nesle na Šober/Monte Sciober Grande - 1845 metrov visok vrh, ki se nahaja med Jezersko dolino in Remšendolom, v bližini Rablja/Cave Del Predil v R. Italiji.

Midva sva za izhodišče vzpona izbrala Mangartsko planino, kjer naju je zjutraj pričakala prva letošnja slana. S parkirišča sva se najprej sprehodila do planšarije, nato  pa zavila desno v gozd na strmo pot, ki naju je vodila do sedla Čez Stože, kjer poteka tudi državne meja med R. Slovenijo in R. Italijo. Na sedlu sva zavila levo in sprva prečila strmo, zaradi slane, za zdrs nevarno pobočje, ki pa sva ga varno premagala, nato pa nadaljevala pod ostenji Vršiča in Velikega Grintavca vse do Vraške škrbine/La Portella, kjer sva zavila desno na razgleden greben. Po slabe pol ure hoje po grebenu sva prišla do odcepa, kjer sva zavila desno na izredno strmo stezo, po kateri sva se povzpela na razgleden, a nič kaj prostoren vrh Šoberja.

Na vetrovnem vrhu se nisva kaj dosti mudila, le toliko, da sva se naužila razgleda na Rabeljske špice/Cinque Punte, na Mangart in Jalovec, Viševo skupino, Kaninsko pogorje in še in še, saj je bila vidljivost zaradi čistega ozračje odlična. Ob sestopu z vrha, sva na predvrhu Šoberja posedela na mehki travi in uživala na toplem jesenskem soncu, ob pogledu na Mangart pa srkala čaj in grizljala štručko s šunko in sirom. Malica z razgledom bi lahko rekel.

Ko sva si napolnila zaloge D vitamina sva se po poti vzpona napotila proti izhodišču, pri tem pa z Vrtaške škrbine opazovala še gamsa, ki je brezskrbno ležal na skali. Strm sestop skozi gozd do Mangartske planine je bil zaradi suhega listja, ki prekriva pot prav adrenalinski, z obilo akrobatskih vložkov, a sva ga zaključila brez padca in s solidno oceno za umetniški vtis.

Lep dan je bil in lep gorniški izlet sva imela.






























Ni komentarjev:

Objavite komentar