petek, 27. maj 2022

West Highland Way (Škotska)

2. DAN, ETAPA DRYMEN - ROWARDENNAN

Drugi dan najine hoje po West Highland Way sva se prebudila v sončno, a hladno jutro. Po sedaj že poznanem obilnem zajtrku z vsemi pečenimi fižolčki, paradižniki, jajci in klobasami, pa še kaj bi se našlo, sva spakirala najina nahrbtnika in se podala na pot. 

Pred nama je bila 2. etapa iz kraja Drymen v Rowardennan in sicer preko Conic Hilla, z nadorsko višino 361 metrov, od koder je čudovit razgled na jezero Loch Lomond in njegove otočke. Najprej sva se od hotela po ulici Gartness Road vrnila do kamnitega mostu, kjer se pot West Highland Way nadaljuje proti Rowardennanu. Kasneje sva sicer ugotovila, da sva naredila ovinek brez potrebe, saj bi se na West Highland Way priključila lahko že pri Old School House, če bi šla od hotela kar po ulici Stirling Road. Pot naju je nekaj minut vodila ob prometni cesti, a sva kmalu zavila levo in nadaljevala čez travnike, kjer so se pasle ovce in krave. Kaj kmalu sva dosegla gozd, kjer sva se usmerila levo, na široko gozdno cesto, po kateri sva v nadaljevanju kar nekaj časa hodila, da sva prišla do križišča, kjer je pot zavila desno v smeri Conic Hilla. 

Z gozdne ceste se nama je prvič odprl razgled tudi na jezero Loch Lomond. Seveda sva si vzela nekaj časa za počitek in prigrizek, vmes pa sva še malo poklepetala z drugimi pohodniki, ki so prišli mimo. Od križišča se je pričela pot vzpenjati in po nekaj minutah hoje sva dosegla vrata pašne ograje, kjer sva ponovno uzrla rob jezera Loch Lomond. Do tu je vreme zdržalo, še več, bilo je sončno in prijetno toplo. Nenadoma pa se je pooblačilo, zapihal je močan, mrzel veter in samo vprašanja časa je bilo, kdaj bo pričelo deževati. Še preden sva preko odprtega barja prišla do prvega mostu je pričelo deževati in že so bile v akciji dežne hlače in pelerina. Čim sva se pričela vzpenjati proti severnemu delu grebena Conic Hilla je prenehalo deževati in posijalo je sonce. Kod da bi narava vedela, da nama razgleda z vrha Conic Hilla nikakor ne sme pokvariti. A kljub soncu je močan in hladen veter še vedno vztrajal, občasno v tako močnih sunkih, da naju je kar prestavljalo. Ko sva dosegla vrh so bile vse tegobe pozabljene, saj sva bila nagrajena s prekrasnim razgledom na otočke jezera Loch Lomond. Na vrhu sva ponovno srečala Italijana, s katerim sva se srečala na začetku poti v vasi Milngavie. 

Po krajšem klepetu in fotografiranju smo se skupaj odpravili proti Balmahi. Pot z vrha Conic Hilla je bila strma, z drsečimi skalami, proti koncu pa s tudi nekaj stopnicami, ki so marsikomu delale številne preglavice, saj so bile prekrite z gruščem, nevarnim za zdrs. Midva sva srečno in brez akrobatskih vložkov prišla v turistično vasico Balmaha, kjer sva si privoščila daljši počitek. Pred nadaljevanjem poti sva se oskrbela z vodo, mimogrede, na poti je za vodo dobro poskrbljeno, saj so pipe s pitno vodo dostopne skorajda na vsakem koraku. Midva sva pila tudi vodo iz naravnih izvirov, ki je nisva niti filtrirala, pa nisva imela nobenih težav. 

V nadaljevanju poti sva se najprej povzpela do razgledne točke nad jezerom Loch Lomond, od tu pa sva se v ključih spuščala do obale jezera in pot nadaljevala v smeri Rowardennana. Nekaj časa sva hodila ob res lepi obali jezera, glavna atrakcija je bilo drevo, ki raste dobesedno iz proda, nato pa sva ponovno zavila v gozd in se pričela strmo vzpenjati po lesenih stopnicah. Po strmem vzponu sva prišla do ceste v bližini avtokampa Cashel, jo prečkala in pot nadaljevala skozi gozd, z lepimi razgledi na jezero Loch Lomond. 

Po poti skozi hrastov gozd, s številnimi vzponi in spusti sva po skoraj devetih urah hoje (všteti so seveda tudi počitki) le prišla na cilj 2. etape in sicer do Rowerdannan Hotela, kjer sva imela rezervirano nočitev. Po namestitvi v hotelski sobi sva si privoščila dolgo, sproščujočo kopel, tokrat v nekoliko večji kadi, kot prvi dan.😀😀  

Po osvežitvi sva odšla na večerjo (goveji burger in krompirček), ki pa roko na srce ni bila najbolj okusna. A nekoliko slabši vtis so v hotelu popravili z brezplačno malico, ki so nama jo pripravili za naslednji nad. Paket je vseboval dva, jaz jim pravim trikotna sendviča s šunko in sirom, paket piškotov, vrečko čipsa, jabolko in sok. Po večerji sva se vrnila v sobo in se odpravila k počitku, saj je bila za nama kar naporna etapa. 

Drugi dan sva prehodila 26,5 km poti na WHW, skupaj pa 38,7 km.


Nadaljevanje poti West Highland Way

Skozi goščavo

Skozi goščavo

Z gozdne ceste sva prvič uzrla jezero Loch Lomond

Pogled proti Conic Hillu

Moj petnajst kilogramski spremljevalec

Tu sva zavila desno na Conic Hill

Jezero Loch Lomond in Conic Hill

Preko mosta proti Conic Hillu

Pogled nazaj

Malo pod vrhom Conic Hilla, razgled na jezero Loch Lomond in otočke

Na Conic Hillu


Razgled z vrha

Sestop s Conic Hilla, pogled nazaj

V Balmahi



Zaliv v Balmahi

Pot ob krasnih plažah jezera Loch Lomond

Pot ob krasnih plažah jezera Loch Lomond

Pot ob krasnih plažah jezera Loch Lomond

Raste iz proda

V bližini kampa Cashel

Ob poti, zastava ponosno plapola tudi tukaj

Nešteto je takih lepih zalivčkov

Najin cilj drugega dne, Rowardennan Hotel

Zaliv za hotelom


Ni komentarjev:

Objavite komentar