nedelja, 13. september 2020

Kolesarski izlet v podzemlje Pece

Med dopustovanjem na Koroškem sva se z Lidijo, s kolesi podala v podzemlje Pece. 

Po predhodni rezervaciji termina sva se nekaj pred deseto dopoldne, z gorskimi kolesi pripeljala do Infocentra Podzemlja Pece in Geoparka Karavanke v Mežici. Po "registraciji" in prevzemu zaščitnih čelad s čelnimi svetilkami, sva z ostalimi udeleženci izleta, prisluhnila vodički, ki nas je spremljala na kolesarjenju po rudniških rovih. Po uvodnih besedah vodičke smo na prikolico kombija naložili gorska kolesa, mi pa smo se z drugimi kombiji odpeljali v Črno na Koroško, oziroma do vhoda v jamo na Igrčevem, na nadmorski višini 643 metrov. 

Sprva smo v jamo vstopili peš, da so se naše oči privadile na popolno temo, potem pa smo prižgali čelne svetilke in pričeli okoli šest kilometrov dolgo kolesarsko avanturo iz ene doline v drugo, okoli petsto metrov pod zemljo. Med kolesarjenjem smo se nekajkrat ustavili in nekaj metrov prehodili tudi peš, da nam je vodička Ana povedala nekaj zanimivosti o samem rudniku svinca in cinka v Mežici, pa o življenju rudarjev, o opremi, slišali pa smo tudi nekaj anekdot o rudniškem škratu Perkmandeljcu, ki je včasih ponagajal rudarjem. No tudi nam je ponagajal tako, da je kolo vodičke obesil na kavelj pod stropom rudniškega rova, skril in zasukal pa je tudi nekaj kolesarskih sedežev. Najbolj zanimiva pa je bila vožnja skozi nekaj sto metrov dolg raziskovalni rov, ki je širok le nekaj več kot krmilo kolesa, visok pa le dober meter, zaradi česar je zaščitna čelada prišla še kako prav, saj sem z glavo, kar dvakrat zadel ob kamniti strop. Po skoraj dveh urah smo na Bregu nad Mežico izstopili iz jame, kjer je konstantna temperatura okoli deset stopinj, na zunanjih skoraj trideset, kar je bil pravi šok, a smo se na visoko temperaturo hitro navadili. Sledil je še dober kilometer in pol dolg spust na izhodišče na Glančniku (Infocenter), kjer smo oddali izposojeno opremo. 

Sledil je še ogled rudarskega muzeja, s številnimi muzejskimi zbirkami, po ogledu pa sva se  zadovoljna odpeljala do apartmaja v Mežici, kjer sva kolesarski izlet tudi zaključila.

Nepozabno doživetje, ki ga toplo priporočava. 



























Ni komentarjev:

Objavite komentar