petek, 21. avgust 2020

Škrbina pod Montažem (Forca dei Disteis) - 2201 m

Lepo petkovo dopoldne sva z Lidijo izkoristila za vzpon na Škrbino pod Montažem - Forca dei Disteis, na nadmorski višini 2201 meter.

V zgodnjem jutru sva se preko prelaza Predel odpeljala v Sello Neveo (Na Žlebeh), od tam pa na planino Pecol, kjer je bilo kljub sorazmerno zgodnji uri že kar živahno. S parkirišča se se usmerila na pot proti Špiku Hude police - Cima di Terrarossa, a sva nad kočo Brazza zavila levo in nadaljevala proti sedlu pod Montažem. Hoja v jutranjem hladu je bila kar prijetna, vseskozi pa so naju spremljali tudi žvižgi alpskih svizcev, ki jih je tukaj kar veliko, a so se spretno izmikali fotografskemu objektivu. Ko je izza Montaževe skupine pokukalo sonce, sva bila že tik pod sedlom tako, da nama hiter dvig temperature ne predstavljal večjih preglavic. Tik pod sedlom, sva na melišču uzrla nekaj kozorogov, ki so brezskrbno mulili borno rastje in se kaj dosti nismo zmenili za horde dvonogih vsiljivcev, ki smo rinili v njihovo kraljestvo. Še najbolj naju je navdušila družinica z mamo kozoroginjo in malčkoma, ki so se za fotografiranje znali prav lepo postaviti. Po fotografiranju kozorogov sva se le še sprehodila do sedla oziroma škrbine, kjer kar nisva mogla verjeti, kako majhni smo v primerjavi z globokimi prepadi in mogočnimi stenami, ki se dvigajo nad njimi. 

Po krajšem počitku  in fotografiranju sva še malo raziskala okolico sosednjega Vrha Strmali, nato pa sestopila na planino pod Montažem, od koder sva se po hidraciji s "home made" radlerjem, vrnila na izhodišče na planini Pecol.

Ob povratku domov sva si v Rabeljskem jezeru še za silo umila prepotene noge ter tako zaključila še en lep gorniški izlet.





























Ni komentarjev:

Objavite komentar