nedelja, 29. avgust 2021

Poplezavanje na Kaninu

Ne tako dolgo nazaj sva z Lidijo opravila turo od "D" postaje gondole na Kanin do Rombona, danes pa sva jo mahnila v smeri proti Visokemu Kaninu.

Za vzpon sva izbrala pot mimo Doma Petra Skalarja in bivaka, zato sva na razpotju, kjer se pot nadaljuje proti Prestreljeniškemu oknu zavila nekoliko levo in že po nekaj korakih prišla do snežišča pod steno, katerega je bilo potrebno prečiti. Na srečo je bil sneg, kljub zgolj eni stopinji nad ničlo toliko zmehčan, da s prečenjem nisva imela težav. Po prečenju sva prišla pod steno, kjer sva vstopila v  tehnično zahtevni del, ki pa je dobro varovan z jeklenicami. Po lepem poplezavanju sva prišla na Kaninske pode, kjer se nama je odprl pogled proti Domu Petra Skalarja in bivaku. Po označeni poti, ki je nad razpokami in brezni Kaninskih podov še vedno varovana z jeklenico, sva v nadaljevanju prispela do bivaka in Doma Petra Skalarja, ki še vedno žalostno propada. Pri koči, kjer sva si privoščila manjši prigrizek naju je pozdravil prijazen mladenič - jamar ter nama skuhal čaj. Po krajšem pogovoru sva pot nadaljevala proti Visokemu Kaninu, saj so se nad nama pričeli zbirati temni oblaki, iz smeri Hudega Vršiča in Prestreljenika pa se je pričela valiti megla. Ko sva dosegla Vrh Osojnic (2371 m) sva sklenila, da bo glede na vremenske razmere bolje, da sestopiva na "D" postajo. Po označeni posti sva se spustila do razpotja poti na Visoki Kanin, kjer sva zavila desno in se povzpela na sedlo, južno od Hudega Vršiča. S sedla je sledil še sestop po tehnično zahtevnem delu, ki pa je dobro varovan z varovali in že sva bila na meliščih pod Prestreljeniškim oknom. Od tu sva se le še sprehodila do "D" postaje, kjer sva današnjo krožno pot zaključila. V Bum Baru sva si po končani turi privoščila še kavico, nato pa sva se z gondolo odpeljala v dolino.

Kljub temu, da se poletna sezona na Kninu bliža koncu, je bilo tudi tokrat kar veliko obiskovalcev. Nemalo je bilo takih, ki so se na pot proti Visokemu Kaninu, na ferato in še kam odpravili kar v navadnih športnih copatih in s "pedertašno" preko ramen. Bi pa pohvalil družino iz Češke, ki se je na turo odpravila ustrezno opremljena, čeprav so, kot je povedala gospa, pohodni čevlji iz Nemčije. Kaj naj bi to pomenilo, pa ve samo ona...😀😀😀






























Ni komentarjev:

Objavite komentar