torek, 13. julij 2021

Veli Vrh - 541 m in Obzova - 569 m

Nekaj dni letošnjega dopusta sva z Lidijo preživela v Baški na otoku Krku. Ker nisva človeka, ki bi ves dan poležavala na plaži, sva se trudila dopust preživeti kar se da aktivno. 

Za prvo, nekoliko daljšo turo sva izbrala "vzpon" na Veli Vrh in Obzovo, ki je tudi najvišji vrh na otoku Krku. Kmalu po šesti uri zjutraj sva se odpeljala na prelaz Treskavac, ki je bil izhodišče najine ture. S parkirišča sva v prijetnem jutranjem hladu pot nadaljevala po deloma makadamski, deloma pa tudi asfaltirani gozdni cesti, ki naju je po slabe pol ure hoje pripeljala do druge kamnite ograde t.i. suhozida. Tu sva zavila desno, na dobro označeno (obnovljene markacije) planinsko pot na Veli Vrh. Po okoli 15 minutah zmernega vzpona med brinjem in nizkimi borovci sva dosegla Veli Vrh, ki se dviga 541 metrov nad morjem. Kar nekaj nas je bilo na vrhu, od tekačev, pohodnikov, pa tudi kolesar, večina pa seveda Slovencev, ki kot kaže še na morju ne moremo brez hribov. Po krajšem počitku sva pot nadaljevala po nekoliko slabše označeni, a sledljivi grebenski poti na Obzovo. Sprva sva se rahlo spustila in prišla do opuščenega pašnika s kalom imenovanega "Na Hramčići", kjer sva prečila kamnito pašno ogrado ter se pričela zmerno vzpenjati proti Obzovi. Med potjo sva "osvojila" še 555 metrov visok vrh Brestovica, od koder sva že ugledala velik kup kamenja v obliki piramide, ki krasi vrh Obzove. Po krajšem spustu z Brestovice sva prišla do razpotja imenovanega "Lokvić", kjer se levo odcepi pot za Drago Bašćansko, desno pa za Malo Brestovico. Midva sva nadaljevala naravnost in po nekaj minutah strmejšega vzpona dosegla Obzovo, ki je s svojimi častitljivimi 569 metri nad morjem, najvišji vrh otoka Krka. 

Razen naju in še para iz Slovenije, tu drugih obiskovalcev ni bilo, zato sva lahko uživala v čudovitih razgledih na velik del otoka Krka, Reški zaliv, na Učko, na Velebit ter na otoka Cres in Lošinj.

Po malici in počitku sva se po poti vzpona vrnila nazaj na izhodišče. Kljub zgodnji dopoldanski uri je ob sestopu z Ozbzove sonce že neusmiljeno pripekalo, zato je po končani turi še kako pasala osvežitev v prijetno toplem in kristalno čistem morju. 

































Ni komentarjev:

Objavite komentar