sobota, 12. junij 2021

Dovška Baba - 1891 m in Hruščanski (Hruški) vrh - 1776 m

Na današnjem gorniškem izletu sta se nama z Lidijo pridružili tudi Katja in Nika, povzpeli pa smo se na Dobško Babo, 1891 metrov visok vrh v Karavankah.

Kmalu po sedmi uri zjutraj smo se iz Bovca preko Predela odpeljali na Gorenjsko, točneje do vasi Dovje ter naprej do kraja imenovanega Ravne, kjer smo na primernem mestu ob gozdni cesti parkirali. Z izhodišča smo pot nadaljevali po gozdni cesti, vse do začetka planine Dovška Rožca. Kmalu za vrati pašne ograje smo zavili levo, na označeno planinsko pot in se pričeli strmo vzpenjati skozi gozd. Po okoli pol ure grizenja kolen smo le prišli iz gozda, na pašnike razgledne planine Dovška Rožca, kjer so nas pozdravile cvetoče narcise. Po foto terminu med cvetočimi narcisami in z najvišjimi vrhovi Julijskih Alp za kuliso, smo se povzpeli do pastirske koče na planini, kjer smo si privoščili nekaj minut počitka. Po skromnem prigrizku smo poskrbeli še za ustrezno zaščito proti UV-žarkom, nato pa smo se odpravili proti vrhu Dovške Babe. Na vrhu smo se vpisali v vpisno knjigo, si v planinske dnevnike vtisnili žig, nato pa smo uživali v razgledih proti Triglavu, Stenarju, Kepi, Avstriji in Gornjesavski dolini. Po foto dokumentiranju osvojenega vrha smo pot nadaljevali na sosednji Hruščanski, tudi Hruški vrh, z višino 1776 metrov, ki se nahaja med Dovško Babo in Klekom. Med potjo smo uživali ob pogledu na cvetoče travnike, kjer sta prevladovala Spomladanski in Clusijev svišč, v skalnih razpokah pa so se bohotili Avriklji. Na Hruščanskem vrhu smo se vpisali v vpisno knjigo ter se oskrbeli z žigom, nato pa smo sestopili do planine Dovška Rožca ter se kar po gozdni cesti vrnili na izhodišče v Ravne.

Med povratkom domov smo si v Gozd Martuljku privoščili še slastno kosilo ter tako zaključili lep gorniški dan, v dobri družbi.    































Ni komentarjev:

Objavite komentar