nedelja, 7. marec 2021

Čez Podrto goro - 827 m na Kovk - 961 m

Današnji gorniški izlet je izbrala Lidija, ki je pred nekaj dnevi praznovala osebni praznik in moram jo pohvaliti, da je izbrala res lepo in zanimivo turo.

Iz Ajdovščine sva se čez Podrto goro povzpela na Kovk, za vzpon pa sva izbrala sprva neoznačeno stezo, ki se prične v "Jamcah" oziroma pri kilometrski oznaki štev. 5, na cesti Ajdovščina - Col. Kljub temu, da sva sledila opisu s spletne strani Hribi.net, sva sprva nekoliko "raziskovala"😏, da sva v gozdu našla pravo stezico, po kateri sva prišla na večjo jaso, od tam pa na kolovoz, po katerem sva nadaljevala vse do razpotja, kjer sva zavila desno v smeri pečin Podrte gore. Po strmi stezi sva nadaljevala do razgledišča, od koder se nama je ponudil lep razgled na Ajdovščino in Vipavsko dolino, po nekaj minutah nadaljnje hoje, pa sva prišla do kapelice in vpisne skrinjice z žigom Podrte gore. Kot zanimivost, z vrha omenjene gore, se je pred časom odlomil večji kos stene, zaradi česar je gora dobila takšno ime (vir: Hribi.net). Po vpisu v vpisno knjigo in odtisu žiga v Planinski dnevnik sva nekaj minut posedela na klopci in se nekoliko okrepčala, obenem pa uživala v razgledu na Vipavsko dolino. S Podrte gore sva po označeni planinski poti, pot nadaljevala v smeri Kovka, vmes pa sva se povzpela še na razgledni, 897 metrov visok Kraguljc, na katerem se nahaja trigonometrična točka. S Kraguljca sva se spustila do vzletišča jadralnih zmajarjev in padalcev Sončnica, kjer se je na vzlet pripravljalo lepo število padalcev in zmajarjev, kar pa sploh ni bilo čudno, saj so bili pogoji za letenje idealni. Z vzletišča sva nadaljevala v smeri Kovka ter po nekaj minutah dosegla vrh na katerem stoji križ ter vpisna skrinjica z žigom. 

Ker je bila klopca zasedena sva si poiskala prostor v mehki travi, kjer sva na toplem spomladanskem soncu uživala v dobrotah iz nahrbtnika ter v razgledu na Vipavsko dolino, Nanos, Golake ter Čaven. Po vpisu v vpisno knjigo ter odtisu žiga v Planinski dnevnik, sva se po poti vzpona vrnila na izhodišče, kjer sva res lep gorniški izlet zaključila.

Po končanem izletu sva se odpeljala še v Novo Gorico, kjer sta naju prijateljici razveselili še z izvrstno, predvsem pa zdravo različico čokoladne torte z višnjami, super kavo ter pijačo naše in vaše mladosti.😁😁

Res je bil lep dan....





















Ni komentarjev:

Objavite komentar