sobota, 20. februar 2021

Peč/Tromeja - 1508 m

Danes sva z Lidijo obiskala Peč, po italijansko Monte Forno, po nemško pa Drelländereck oziroma Ofen, 1508 metrov visok vrh, ki se nahaja na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo.

Tokrat sva za izhodišče izbrala Rateče, kjer je bilo kljub sorazmerno zgodnji uri, kar težko najti parkirno mesto. Krasno vreme je namreč v Rateče privabilo kar veliko število pohodnikov, še več pa smučarskih tekačev in izletnikov.

Del poti sva opravila po cesti, a le do desnega ovinka, kjer se v levo odcepi strma pešpot, ki vodi na vrh Peči oziroma na Tromejo. Nadaljevala sva po strmi poti, po kateri sva po dobre pol ure hoje prispela na vrh. Kljub soncu in visokim temperaturam je bila pot, ki večinoma poteka po gozdu poledenela, zato so še kako prav prišle mini dereze, ki so primerne zgolj za takšne in podobne poti, nikakor pa ne za visokogorje. Kar živahno je bilo na vrhu, zato sva se morala kar potruditi, da sva našla prostor na toplem soncu, kjer sva pomalicala. Ko sva se naužila "D" vitamina in razgledov na Alpe, na Visoke in Nizke Ture ter na Zahodne Karavanke, sva se odpravila nazaj v dolino. Tudi pri sestopu sva del poti opravila po cesti, del pa po označeni pešpoti, po kateri sva prispela v "center" Rateč, od koder sva se nato le še sprehodila do avtomobila, kjer sva današnji izlet po slabih štirih urah hoje in dobrih trinajstih prehojenih kilometrih zaključila. 

Preživela sva lep zimsko/spomladanski dan.




















Ni komentarjev:

Objavite komentar