petek, 1. maj 2020

Soška pot - Od odcepa za Lepeno do Bovca

Samo še en odsek nama je manjkal, da sva povezala Soško pot, od Kobarida do izvira Soče v Trenti. Ta odsek, od odcepa za Lepeno, do Bovca sva prehodila danes. 

Po nočnih nalivih sva se prebudila v oblačno in nič kaj vremensko obetavno jutro. A ker sva vsega, vremensko hudega vajena, naju tudi teh nekaj oblakov ni prestrašilo. V nahrbtnik sva poleg nekaj pijače in energijske ploščice, za vsak primer vrgla še pelerino, ki pa je nisva potrebovala. Do odcepa za Lepeno naju je odpeljal sodelavec, od tam pa sva se odpravila na slabih trinajst kilometrov dolgo pot do Bovca. Lepa, razgibana pot naju je vodila, zdaj po levem, spet drugič pa po desnem bregu smaragdne lepotice Soče, ki je nekje, lahko bi rekel lenobno tekla po strugi, spet drugje pa se je spremenila v divjo, deročo reko, s katero ni dobro zobati češenj. 

Veliko zanimivih in lepih stvari je bilo moč videti, od lepega razgleda na okoliške vrhove, do  čudovitih tolmunov, prelepih peščenih plaž, najbolj pa se mi je vtisnila v spomin zanimiva domačija, bojda Ipavčeva - Avgust Ipavec, duhovnik in skladatelj, ki živi in službuje v Avstriji je v domačiji uredil manjšo kapelico, okolico domačije pa krasijo predmeti iz različnih materialov, večinoma z versko vsebino, ki jih vedno znova dodaja in spreminja. V kapelici je na voljo tudi brošura z naslovom Oživljena Lepena, v kateri je domačija predstavljena.

Na poti, ki v poletnih mesecih nudi veliko sence in osvežitev v hladni Soči je velika verjetnost srečanja s kakšnim plazilcem, tudi takim s cik-cak vzorcem na hrbtu. Midva sva srečala slepca, ki ga je kar pošteno zeblo in se je šele po nekajminutnem pregovarjanju umaknil s poti, da ga kdo ne pohodi.

Po dobrih treh urah hoje in nekajkratnem prečkanju struge reke Soče sva prišla v Bovec, kjer sva današnjo pot zaključila. Tako sva povezala skoraj oseminpetdeset kilometrov dolgo pot od Kobarida do izvira Soče v Trenti. 

Lepo je bilo in toplo priporočava. Ostale odseke najine prehojene Soške poti pa si je moč ogledati na spodnjih povezavah. Pa SREČNO na poti....





























Ni komentarjev:

Objavite komentar