sobota, 15. december 2018

Pot 7. slapov

Zgodaj zjutraj sem se odpeljal do mesteca Buzet v Hrvaški Istri ter parkiral na parkirišču v bližini Vodovoda. Ker prazen žakelj ne stoji pokonci sem se okrepčal s sveže pečenim rogljičkom in toplim čajem.

Mrzlo in vetrovno je bilo, zato sem se kar toplo oblekel ter se odpravil na pot. Že po nekaj minutah hoje, sem uzrl usmerjevalni  tabli, ki sta me pri mostu čez reko Mirno, usmerili levo na široko makadamsko pot, ki poteka po nasipu reke. Po okoli dvajsetih minutah hoje gorvodno, sem zavil levo v gozd in pot nadaljeval po označeni in z jeklenicami, vrvmi in celo kabli zavarovani stezici ob rečici  Draga. Tu sem si ogledal prve štiri slapove in sicer Zagon, Bačva, Vela peć in Mala peć, vmes pa sem se spustil še k Zeleno plavom jezeru. Čudovit ambient, slapovi pa eden lepši kot drugi. Po skoraj navpičnih stenah, ki se dvigajo nad kanjonom Drage so speljane številne zavarovane plezalne poti (ferate) ter smeri za prosto plezanje. 

Po ogledu zadnjega slapu Mala peć sem pot nadaljeval v smeri vasice Kuhari,vmes pa prečil tudi  kamnit Napoleonov most ter si ogledal zapuščena in propadajoča zaselka Blatne Vasi, Glistonija
in Šćaveti, ki ju je prerasel bršljan. Ko sem prispel v  naselje Kuhari, sem pri kapelici izbral desno, daljšo pot, po kateri sem se spustil do vasice Kotli oziroma Kotle, oboje naj bi bilo pravilno. Tu sem si ogledal star mlin in peti slap, ki pa nima imena. Reka Mirna, ki teče skozi vas je tu izdolbla številne kotlaste oblike, različnih velikosti, po katerih je vasica dobila ime. 

Iz Kotel sem pot nadaljeval proti Buzetu ter si vmes ogledal še šesti slap Zelenščak, ki pa sem si ga lahko ogledal le z vrha in delno s strani. Odcep za zadnji, sedmi slap Grjok sem žal spregledal, zato sem se po štirikratnem prečenju Mirne vrnil nazaj na izhodišče v Buzet, kjer sem okoli šesnajst kilometrov dolgo krožno pot, po dobrih petih urah hoje zaključil.

Lepo je bilo......Pogled proti Buzetu in reka Mirna


Komarov most

1. slap Zagon

2. slap BačvaZeleno plavo jezero3. slap Vela peć


Kot otroci...


Pogled proti Buzetu s poti k 4. slapu Mala peć

4. slap Mala peć


Napoleonov most

Zanimive peščene sipine 


Kapelica v vasi Kuhari

Most v vasi Kotle oz. Kotli


Star mlin in 5. slap


Kotlaste oblike v strugi reke Mirne


6. slap Zelenščak

Kapelica ob poti proti Buzetu

Most, kjer sem ponovno stopil na široko makadamsko pot
Ni komentarjev:

Objavite komentar