ponedeljek, 7. marec 2022

Krožna pot po razgledni Napoleonovi cesti / Stradi Napoleonici

Z Lidijo sva si zaželela nekaj dni preživeti ob morju, ker pa se nama ni prav nič mudilo, sva se na poti v Umag ustaviva še na Opčinah pri Trstu. Že pred odhodom sva se namreč odločila, da prehodiva krožno pot po Napoleonovi cesti oziroma Stradi Napoleonici po italijansko. Uradno ime poti je Vincentinska cesta / Strada Vicentina, po inženirju Vicentinu, ki je pot oziroma cesto dokončal.

Ob prečkanju slovensko - italijanske meje na Fernetičih, so italijanski varnostni organi (vojska, karabinjerji in policija), zaradi vojne v Ukrajini poostreno nadzirali vstop v njihovo državo. Midva sva mejo prečkala brez težav in se po nekaj minutah pripeljala v Opčine. Parkirala sva na brezplačnem parkirišču v bližini drugega krožišča, saj je na parkirišču pri Obelisku parkiranje časovno omejeno na eno uro, kar pa je bistveno premalo za lagoden sprehod po Napoleoniki. S parkirišča sva se ob tramvajskih tračnicah odpravila proti Obelisku (500 metrov od parkirišča), kjer se prične okoli osem kilometrov dolga krožna pot. Pot, ki ponuja lep razgled na Tržaški zaliv, ob čistem ozračju pa seže pogled vse do Dolomitov, se vseskozi rahlo spušča, pred naseljem Borgo San Nazario pri Proseku, od koder se odpre pogled še na grad Miramar, pa se pot prične vzpenjati. Tu je tudi raj za plezalce, saj so po slikovitih, navpičnih stenah speljane številne plezalne smeri. Midva sva lahko občudovala mlad, nemško govoreči par, ki se je pogumno spopadel s skorajda navpično steno in jo na koncu tudi premagal. Čestitke! 

Midva sva tu zavila desno, na zgornjo pot, po kateri sva se najprej sprehodila do razgledišča imenovanega "Vedetta Italia" nato pa pot nadaljevala do svetišča na Vejni, kjer sva nekaj minut posedela na eni od številnih klopi in uživala v razgledu. Kljub soncu je bilo zaradi močne burje dokaj hladno, zato sva se od svetišča odpravila nazaj proti izhodišču. 

Lep izlet, primeren za vsakogar. Priporočava...

        










                          

              





Ni komentarjev:

Objavite komentar