nedelja, 16. maj 2021

Arheološki park Divje babe

Ker se vremenska kislica kar ne neha, smo z Lidijo in našo psičko Elly, prosto nedeljo izkoristili za obisk Arheološkega parka Divje babe. Vremensko obetavno jutro je obetalo sorazmerno lep dan, z vsaj nekaj urnim padavinskim predahom, kar se je tudi uresničilo. Vreme je zdržalo in če odmislim tistih nekaj klopov, ki jih je domov prinesla Elly ter moje dričanje po blatnem toboganu😀 smo se imeli prav lepo.

Začeli smo v kraju Reka, kjer smo takoj za mostom čez reko Idrijco parkirali ob informativnih tablah. Od tam smo se po cesti odpravili do zadnjih hiš, nato pa zavili levo na markirano planinsko pot, po kateri smo se kar nekaj časa strmo vzpenjali skozi gozd. Po okoli pol ure hoje smo prišli na sedlo, od koder smo nato pot do cerkve svetega Ivana nadaljevali po lepi in dobro varovani mulatjeri. Ko smo prispeli do cerkve smo najprej obiskali bližnjo razgledno točko od koder je lep pogled na dolino reke Idrijce in na okoliške vrhove Bohinjsko/Tolminskih gora, Porezna, Kojce, Bevkovega vrha, Jelenka in še in še. Ker so se nad Šebreljsko planoto pričeli zgrinjati temni oblaki se na razgledni točki nismo zadržali prav dolgo, temveč smo odšli še na ogled jam Divje babe, kjer je bila med arheološkimi izkopavanji najdena Neandertalčeva piščal, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu, izdelana pa je bila iz kosti jamskega medveda.

Po končanem ogledu smo se vrnili nazaj k cerkvi svetega Ivana, kjer smo si privoščili nekaj minut za počitek in manjši prigrizek. Od cerkve smo se nato po poti vzpona vračali na izhodišče v Reko, a le do razpotja na sedlu, kjer smo nadaljevali naravnost po t.i. Poti po mulatjeri. Med sestopom, po sicer lepi a blatni in spolzki poti sem si privoščil dva akrobatska vložka, v katerih so najkrajšo potegnila oblačila, na katerih se je nabrala kar zajetna količina blata. Ob prihodu na izhodišče smo zadevo hitro uredili ob reki Idrijci tako, da smo se lahko kolikor toliko čisti vrnili domov.

Kmalu po zaključku izleta se je spet vlilo kot iz škafa in vremenska kislica se je lahko nadaljevala💦.




















Ni komentarjev:

Objavite komentar